Nordicen met hardlopers

Ja hoor Het gebeurde echt: maandag 3 juni 2024 stond bij de ijsclub een kring van 20 hardlopers, met op hun maat gemaakte poles, oneerbiedig stokken genoemd, om te gaan nordicen. Pauline Kloeg, ervaren hardloopster, wandelcoach en nodicer en haar man Ger hadden ruim 20 sets meegenomen en dat was maar net genoeg.

Het was gelijk gezellig. Eerst liet Pauline ons oefenen met de poles, laat ze achter je slepen, ontspan je armen, steek de poles nooit vóór je uit tijdens het wandelen. We moesten wel lachen toen we in tweetallen gingen oefenen waarbij de achterste persoon de stokken van de voorste persoon vasthoudt en het wandeltempo bepaalt. De les was duidelijk: Nordic Walking doe je vanuit je armen. Je armen bepalen het tempo, hoe groter de zwaai, hoe groter je stap wordt, hoe harder je loopt.

Pauline zag het meteen: dit zijn sporters, ze kennen hun lichaam en weten wat coördinatie is. De hele groep pakte de techniek goed op en we konden gelijk een rondje Schipluiden gaan wandelen. Ontspannen pratend ging de groep op pad. Halverwege kregen we er een oefening bij: loop in fors tempo, we hadden een lekker breed fietspad voor ons liggen,  en til dan je poles op, zodat je voelt hoe het is om ineens zonder te wandelen: je pas wordt kleiner, het tempo daalt, de energie vloeit weg.

Teruggekomen bij de ijsclub deden we rek- en strekoefeningen. Voor herhaling vatbaar hoorde ik hardlopers zeggen, een geslaagd experiment!

Met veel dank aan Pauline en Ger en het bestuur en de trainers!

Marleen van Beek