Marathon Geldrop, prachtige natuurmarathon!De marathon Geldrop, ook wel bekend als ’t is (voor) niks, want je hoeft niet te betalen. Het blijft echter wel gewoon 42 kilometer… en dat in een prachtige omgeving. Nog wel even in twijfel gezeten omdat de dag voor deze marathon ook de Meijendelloop is. Deze staat ook al een tijd op m’n lijstje, maar moet nog een jaartje wachten, want het werd toch nog een marathon in 2016.geldrop

Door de mooie uitslagen in de aanloop naar de marathon was ik stiekem wat aan het fantaseren over wellicht een PR. Op basis van de informatie op de site wist ik dat het parcours deels onverhard was. Op de foto’s mooie brede bospaden, dus misschien best geschikt voor een snelle tijd.

Op zaterdag alvast afgereisd naar het plaatselijke NH hotel om te acclimatiseren daar in het Brabantse. Wat pasta stapelen bij een prima pizzeria en de volgende ochtend aan het ontbijt. Klokslag acht uur stonden daar diverse hotelgasten in sportieve hardloopoutfits aan het ontbijt op zoek naar koolhydraatrijk voedsel en de croissants links laten liggend.

Startnummer halen was in de Dreef (een soort Dorpshoeve), waarbij het enige bijzondere was dat ik de eer had om te lopen met nummer 1. Het bleek dat ik de eerste inschrijver was. Eenmaal het nummer 1 opgespeld blijkt dat mensen zo’n nummer toch bijzonder vinden en er ineens anders naar je gekeken wordt. Je begrijpt het de druk nam toe… wedstrijdspanning.

Dan de start. Eerst een kilometer over asfalt door het dorp om te beginnen aan 40 kilometer over de hei en door het bos. Tot kilometer 15 ging alles heel voorspoedig. Een lekker tempo, net iets onder de 5 min. per kilometer.  Dit veranderde echter met een passage over het zand en met de smallere bospaadjes. Het ging nog een hele tocht worden. Op de helft nog een mooie tussentijd van 1:45, maar toen moest ik echt een paar tandjes terug. Lastig was dat, omdat je weet dat je eigenlijk nog veel te ver moet. Een inzinking hoort toch pas na 30 kilometer te komen?
Goed het was afzien. Vooral rond kilometer 26 en 27. Schema PR daarom ook maar ingewisseld voor de ambitie om uit te lopen en heel te blijven. De laatste drankpost (km 31) maar even benut om bij te komen met een kopje thee, alvorens begonnen werd aan een gedeelte mountainbike parcours.
geldrop2
Daarna nog een stop bij mijn supporters van deze dag, Deborah, Ben en Floor. Op huurfietsen van het hotel stonden ze langs het parcours. Nog even een gelletje, wat sportdrank en aanmoedigen en weer verder. Het vreemde was dat het lopen alweer wat makkelijker ging en ik mezelf erop betrapte dat ik weer aan het genieten was van de omgeving. De laatste kilometers nog wat zand en wat op en neer… op naar de finish! Na 3 uur 44 minuten en 12 seconden was het zover… gehaald! Nog even een interview met de speaker… want startnummer 1, dat blijft bijzonder.