Gans

      Geen reacties op Gans

canadese-gans-06De lente is weer voorbij. Jammer, want het is natuurlijk in veel opzichten het mooiste seizoen van het jaar. Bomen en bloemen bloeien, vogels leggen een ei en veulentjes, kalveren en lammetjes sieren weiden en kades. Met andere woorden; de natuur komt tot leven.
Wie Midden-Delfland net als ik vaak en intensief te voet betreedt weet echter dat de lente eveneens enkele inherente gevaren in zich bergt. Eén daarvan licht ik er hier uit; de gans. Meer specifiek; de Canadese gans. En onder hen in het bijzonder; de Canadese gans met kleintjes. De kade langs de Noordvliet – ter hoogte van de Duifpolder – is in dit verband een ware dodenroute. En dan niet dankzij de overvloed aan ganzenpoep die het onlangs geasfalteerde fietspad siert…
Waar eenden in de houding springen voor het menselijk voetvolk, reigers sierlijk wegvliegen en schaapjes en lammetjes hooguit op het laatste moment haperend plaatsmaken, is de Canadese gans uit heel ander hout gesneden. Die springt niet in de houding, vliegt niet weg en maakt geen plaats. De Canadese gans monstert de loper van verre, schuifelt – met vrouw en kinderen – enkele millimeters richting het water, maar peinst er niet over het ruime sop te kiezen. De Canadese gans blijft staan en wacht af. De loper nadert, het zweet in de nek. Wie kent de verhalen niet van volwassen kerels die met één gerichte ganzenslag werden vermoord. En zijn het niet van oudsher al tamme ganzen die door boerenfamilies gebruikt worden om erf, huis en haard te bewaken?
De loper nadert, de gans wijkt niet. Hij trekt zijn nek in en uit, draait zich een weinig maar dreigend richting de loper en lijkt een vilein lachje om de snavel te krijgen. De loper nadert, de loper twijfelt, de gans lijkt het te voelen, trekt de bek vervolgens vervaarlijk open om een gesis tentoon te spreiden dat merg en been doorklieft. Ter hoogte van de gans is de kramp de loper van angst in de kuiten geschoten, maar hij moet door, met gevaar voor eigen leven. De loper loopt, de loper loopt door, hard door, zijn GPS-hardloophorloge geeft een record-tempo aan.
eye-klnDe kade is weer genomen, het gevaar geweken. Voor vandaag althans.
Nee, in veel opzichten is de lente het mooiste seizoen van het jaar. Maar in sommige opzichten zijn herfst en winter ook heel fijn.
Artikel overgenomen uit Middendelfkrant nummer 163