ATHENE MARATHON

      Geen reacties op ATHENE MARATHON

IMG_8479

Op donderdag 5 november vertrokken wij met een groep van 13 personen richting Athene voor het lopen van onze laatste marathon: de Authentic Marathon van Athene.

Voor Rosalie de elfde, de eerste was in New York 2009, en voor Jaap de zestiende marathon. En een laatste marathon moet natuurlijk op een speciaal parcours, dus dan ook maar daar waar het allemaal in 490 voor Christus allemaal begon. Soldaat Pheidippides legde de weg van Marathonas naar Athene af om de boodschap van de overwinning op de Perzen te brengen en was daarmee de grondlegger van de marathon.

IMG_8218Op deze door RUNTOURS georganiseerde reis stonden naast ons, ook Harold Verborg, Erik en Martin Westerhof , Boudewijn Monroy, Marco Groenewegen en onze Friese vriend Anno Zwerver aan de start. Helaas waren Joop Raaphorst, die zijn 101e marathon zou gaan lopen (!) en Jan Lansbergen te geblesseerd om aan de start te verschijnen, zodat zij zich noodgedwongen en met pijn in het hart moesten aansluiten bij de supporters Ans, Marjan en Wilma. Alhoewel zij vooraf wisten dat ze niet konden lopen, wilden ze toch beiden graag deze unieke reis meemaken.
Na een voorspoedige reis stonden er een paar heerlijke dagen in Athene op het programma om te acclimatiseren en toe te leven naar de marathon. Dit waren boeiende en gezellige dagen, met als hoogtepunten het bezoek aan de Acropolis, het bezoek aan het olympisch stadion (2004) en de marathon expo en de onvergetelijke fietstour. Erg leuk was ook dat we op zaterdag op de ambassade waren uitgenodigd voor een peptalk en aansluitende pastaparty. De sfeer in de groep was bijzonder gezellig, lekker samen uit eten en voor enkelen van ons liep de avond geruisloos over in de nacht.
D day 8 november
Op de dag van de marathon stonden alle wekkers ingesteld op 05.00 uur in de ochtend, en dat is best vroeg. Wilma draaide zich nog een keertje om. Zij liep deze dag de 10 kilometer wedstrijd. Deze startte om 9.00 uur en finishte ook in het prachtige stadion. Door het hotel was, zoals ook op de andere dagen een prima ontbijt verzorgd, nu alleen enkele uurtjes eerder. Nadat de slaap uit de ogen was gewreven en het ontbijt achter de kiezen zat, vertrok de groep om 06.00 uur met de metro richting het Syntagma plein, voor het parlementsgebouw. Hiervandaan was het vervoer geregeld naar Marathonas, iets dat een hele logistieke operatie bleek. In totaal werden er 300 bussen (!) ingeschakeld om alle lopers te vervoeren. Van modern spul tot heel oud materiaal waarvan je denkt dat ze op één dag per jaar de garage verlaten. Juist ja, op de dag van de marathon. Wij hadden een luxe bus te pakken, maar toch was de rit best wel deprimerend, in het donker voerde de bussen ons steeds verder en verder weg van Athene om pas na een uurtje (rond half acht) bij de startplaats aan te komen. “Moeten wij dat hele pokken eind teruglopen?”, was de eerste reactie. Nou ja, 42 kilometer blijft 42 kilometer, dus ons maar even vermannen. Langs de olijfboomgaarden, ja wij weten nu waarom er zoveel verschillende soorten smaak aan de olijven zit, liepen wij uiteindelijk het stadion in waar de warming up inmiddels in volle gang was. Na genoten te hebben van alle hectiek, de ene na de andere vrijwilliger liep als een stresskip te blazen op een fluitje, ging uiteindelijk de eerste groep (blok 1) om exact 09.00 uur van start. Wij startten allemaal in blok 8 en werden om 09.25 uur afgeschoten. De start was ondanks de blokstarts druk en het was lastig om in het ritme te komen. Toch gingen we vol goede moed op weg bij een temperatuur van zeker 17 graden bij de start. De eerste 10 kilometers waren relatief licht, je bent nog fris en het parcours liep vlak. Vanaf de 5 kilometer was er elke 2,5 kilometer verzorging. Door de oplopende temperatuur werd hier door ons allemaal gretig gebruik van gemaakt. Na 19 kilometer begon de moeilijkheidsgraad toe te nemen. Een klim van circa 13 kilometer stond voor de boeg. Inmiddels was het peloton hardlopers behoorlijk uitgedund, het leek soms meer op een wandeletappe, zeker de heuvels op. Helaas gold dit ook voor Marco en Martin die beiden last hadden van blessures, waardoor ook zij het tweede deel van de marathon hebben moeten wandelen. Anders was dit met ons. Eerst nog samen met Harold, die met buikkramp regelmatig de kant in moest, maar daarna samen liepen we heerlijk en uiteindelijk een perfecte en vlakke race. Op het 33 kilometer punt stonden de supporters klaar met de nodige energie supplementen, “jeetje, jullie zien er nog fris uit zeg”, zo wist Jan Lansbergen ons verder te motiveren. Eric was al een minuut of twintig voorbij en ook Martin zat een kwartier voor ons, maar was wel aan het wandelen door een onwillige spier.
Na de 33 kilometer werd het parcours weer vlak tot zelfs licht dalend richting het Panathinaiki stadion. In de dorpen langs de route, maar zeker ook in de stad werd je enorm aangemoedigd door alle zeer enthousiaste Grieken (bravo bravo). Met veel muziek langs de weg voelde je je bij het naderen van de stad al een overwinnaar. De zegetocht was groots, maar de grootste apotheose was de binnenkomst in de oude olympische arena, een enorm kippenvel moment ondanks de opgelopen temperatuur van 25 graden, waarbij velen de emoties niet meer onder controle hadden. Samen liepen wij de marmeren kolos binnen waar 60.000 dol enthousiaste toeschouwers (misschien een paar minder, want er was hier en daar nog een leeg plekje) je naar de eindstreep toe juichten. Deze binnenkomst wordt door geen enkele andere marathon geëvenaard, dit moet je eenmaal beleefd hebben!IMG_8479

Wij hebben strijd geleverd, maar de overwinning is zoet en de medaille is binnen! Die krijgt een heel bijzonder plekje.

Het is jammer dat het afgelopen is, maar wij kijken met veel voldoening terug op onze marathon carrière die ons in veel steden heeft gebracht, natuurlijk was de eerste in New York het meest bijzonder na de genezing van Rosalie, maar ook aan Rotterdam, Berlijn, Istanbul, Lissabon, de Berenloop op Terschelling en natuurlijk als bijzonder slot de Athene marathon kijken wij met veel voldoening terug. Het is mooi geweest zo, alhoewel de ervaring van onze laatste marathon naar meer smaakt. De tijd zal het leren……….

Voor de volledigheid, hoewel totaal niet belangrijk, hierbij de tijden:

½ marathon eindtijd
Erik Westerhof 1.48.00 4.03.00
Boudewijn Monroy 2.17.56 4.34.20
Jaap Renaud 2.17.04 4.35.06
Rosalie Renaud 2.17.00 4.35.08
Martin Westerhof 1.48.00 4.41.14
Harold Verborg 2.21.26 4.56.01
Anno Zwerver 2.21.43 4.59.01
Marco Groenewegen 2.27.39 6.00.45

½ marathon eindtijd