Bevrijdingsloop

      Geen reacties op Bevrijdingsloop

5 mei 1945
In Hotel De Wereld in Wageningen zijn onderhandelingen betreffende de capitulatie van het Duitse leger. Prins Bernard is hierbij aanwezig.
5 mei 2015
bevrijding270 jaar later………
Meer dan 5000 sporters uit meer dan 200 gemeenten in Nederland staan in de stromende regen klaar op het ‘5 mei plein’. Klaar om het vuur op te halen en in estafette te brengen in hun eigen gemeente. Het bevrijdingsvuur, dat symbool staat voor leven in vrede en vrijheid.

Na een indrukwekkende openingsceremonie afgesloten met ‘Het Wilhelmus’ werd het vuur als eerste overhandigd door de burgemeester van Wageningen aan de atleten van de gemeente Vlissingen. Het team van de Hardloper mocht als 88ste het vuur in ontvangst nemen en op weg gaan.

bevrijdingsloop

Fietser / Chauffeur: Bep en Jacob van de Spek, Michel Ridder Lopers: Peet Kester, Ria Verboon, Leo en Roos Heijdra, Hans Rensen, Ilse de Visser, Jaap en Rosalie Renaud.

Om 00.50 uur startten we, in de stromende regen met onze estafette.
Het vuur hielden we in deze natte, winderige nacht brandend met een olielamp, die aan het stuur van de fietser hing. Volgens een vast schema liepen we met acht lopers gemiddeld drie kilometer om vervolgens weer afgelost te worden door de volgende loper. De loper werd steeds begeleid door een fietser. Via GPS was de te lopen route bepaald en goed voorbereid. Het busje reed steeds een paar kilometer vooruit en daar stond dan de volgende loper reeds te trappelen om het over te nemen.
Zo gingen we als een lopend vuurtje van oost naar west. Eerst was het nog druk op het parcours, maar gaande de nacht verspreidde het vuur zich over het hele land en zagen we nog maar af en toe een groepje lopers, al dan niet begeleid door fietsers.
Rond een uur of half vier in de morgen werd het langzaamaan droog. We zagen de wolken langs de volle maan schuiven en de rivier de Lek was lange tijd onze richtingaanwijzer.

En zo ging de nacht lopend, fietsend, zittend in het busje, over in de dag en kwamen we steeds dichter in de buurt van ons doel……….Schipluiden……
Vanaf ‘Hodenpijl’ vormden we een mooie stoet. Voorop de twee fietsers, daarachter de acht lopers en als laatste onze bus. Zo ging onze laatste etappe, over de Rijksstraatweg, de valbrug over, richting Akkerleven. Ons welkom was bijzonder. Buiten was al een warm onthaal door familie en hardloopvrienden en in de koffiezaal werd het bevrijdingsvuur uit Wageningen door onze burgemeester ontstoken. Vele mensen in de zaal hadden hun eigen herinneringen aan 70 jaar geleden…….
Het was een emotionele en indrukwekkende ontvangst. Die middag hebben we allemaal wat uurtjes geslapen, zodat we ’s avonds tijdens het bevrijdingsconcert van St. Caecilia het vuur weer naar binnen konden dragen.